Bang voor naalden?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze die ruim 4000 jaar geleden in China is ontstaan: de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG). Sinds die tijd worden in China allerlei ziektes en aandoeningen, zowel acuut als chronisch, met acupunctuur behandeld. Uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het een effectieve, veilige en betrouwbare geneeswijze is.

In Nederland heeft de Traditionele Chinese Geneeswijze de laatste jaren een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt. Maar ook de acupuncturisten van deze tijd maken ondanks deze nieuwe ontwikkelingen nog steeds gebruik van de klassieke Chinese bronnen.

Er wordt gewerkt volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 2 Japanse acupunctuurstijlen die hieruit zijn voortgekomen, Toyohari en Manaka. Ook wordt Ooracupunctuur toegepast.
Naast naalden wordt hierbij ook gebruik gemaakt van Moxa en Cupping.

Moxa wordt gemaakt van Artemisia Vulgaris oftewel Bijvoetkruid. De Moxa wordt gebrand waarbij de warmte eventuele energieblokkades in de energiebanen (meridianen) opheft.
Cupping:
Door middel van het plaatsen van glazen kopjes op de huid wordt een onderdruk gecreëerd, waardoor er een sterke doorbloeding wordt bereikt. Hierdoor worden energieblokkades opgeheven.

 

Hoe werkt acupunctuur?

De werking van acupunctuur is gebaseerd op Yin en Yang, die in het bekende Monade symbool te vinden zijn. Yin en Yang representeren de twee krachten die de natuurlijke balans in stand houden. Tot de categorie Yang behoren die verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend en actief zijn of betrekking hebben op functionele activiteit. Daarentegen behoren verschijnselen die statisch, intern, neerwaarts, donker of passief zijn of die betrekking hebben op materiële stoffen tot de categorie Yin. In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden deze concepten gebruikt om problemen samen te vatten en te verklaren op het gebied van anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose, preventie en behandeling.

De Chinese filosofie stelt dat wanneer iemand in evenwicht leeft met zijn of haar omgeving, men gezond leeft. Gezondheid is dus afhankelijk van de mate van aanpassing van het lichaam aan deze omgeving. Seizoenen, werk- en privéomstandigheden, voeding en emoties zijn allemaal factoren die het energetisch evenwicht kunnen verstoren. Een verstoord evenwicht geeft lichamelijke klachten. Door middel van behandeling met acupunctuur wordt het lichaam gestimuleerd dit evenwicht te herstellen, wat betekent dat de klacht verdwijnt.

 

Wat doet acupunctuur?

Mensen bestaan ook uit Yin en Yang. Deze twee krachten zorgen voor het evenwicht van lichaam en geest. Balans betekent welzijn en gezond zijn. Onbalans betekent stoornis of ziekte. Door middel van acupunctuur kan deze onbalans gecorrigeerd worden. Een behandeling met  acupunctuur bestaat uit het manipuleren van de energiestromen door het lichaam;  door overtollige energie weg te nemen bij organen die er te veel van hebben en te leiden naar organen die er te weinig van hebben. Is de balans weer in evenwicht, dan leidt dit tot genezing.

Met acupunctuur kunnen klachten verlicht worden en bepaalde ziektes worden genezen. Acupunctuur beïnvloedt de energiehuishouding en zet het lichaam aan tot zelfregulatie. Acupunctuur kan de natuurlijke weerstand vergroten en daardoor ziektes voorkomen.

Door het zetten van naalden op bepaalde punten wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energiehuishouding te herstellen.

 

Wanneer acupunctuur?

Een ziekte heeft behandeling nodig. De arts geeft medicatie. Medicatie is of op de fysiologie van het lichaam of op de psychologie van de geest gebaseerd. Soms helpt behandeling niet omdat er behalve lichamelijke en geestelijke stoornissen ook energiestoornissen zijn. Deze laatste kun je niet altijd met medicijnen herstellen. Dit geldt vooral bij pijnklachten en vele andere chronische aandoeningen. Daarbij kunt u onder meer denken aan hoofdpijn, stress, menstruatieproblemen, obstipatie, incontinentie, slapeloosheid, hooikoorts, vermoeidheid, rugklachten, rsi-klachten, tennisarm, migraine, gewrichtspijnen, allergie, tandenknarsen, maagklachten en overgangsklachten.
Bij deze klachten, en nog vele andere, kan een behandeling met acupunctuur u helpen.

 

Bang voor naalden?

Ook is het mogelijk behandeld te worden met Toyohari, dit is een vorm van Japanse acupunctuur. Toyohari is geheel pijnloos. Dit is natuurlijk óók ideaal voor het behandelen van kleine kinderen en baby’s.

Shonishin:
Dit betekent letterlijk naaldtherapie voor kinderen. Deze stijl is 250 jaar geleden ontwikkeld in Japan. Omdat kinderen niet van naalden houden wordt er gewerkt met speciaal voor kinderen ontworpen instrumenten waarmee wordt gerold, geschraapt, getikt, gedrukt en gestreken. Het is een zeer effectieve en aangename manier van behandelen. De technieken zijn gemakkelijk aan te leren zodat de ouders dit thuis ook kunnen toepassen. Hiermee wordt het helingsproces versneld.


Wat behandel je met Shonishin:

 • Allergieën
 • Asthma, bronchitis
 • Bedplassen
 • Blaasontsteking
 • Chronische verkoudheid
 • Concentratieploblemen
 • Diarree, obstipatie
 • Doorkomen tanden
 • Eczeem en andere huidproblemen
 • Huilbaby
 • Maagpijn
 • Oorontstekingen
 • Onrust, hyperactiviteit, ADHD
 • Slaapproblemen
 • Stotteren
 • Vermoeidheid, lusteloosheid
 • Verminderde eetlust